Kumbara logo

Sve ono što niste znali o Kumbari, a niste imali koga da pitate. Topovski recepti našeg šefa kuhinje Raše. Najave, eventi i sve ostale interesantne strane našeg i vašeg restorana Kumbara.

Najave, akcije, dešavanja u Kumbari

Trenutna druženja i specijalni dani u Kumbari.VESTI IZ KUMBARE
Prvi "Balkan Cheese Fest" je održan u Mikser House-u, na opšte zadovoljstvo velikog broja posetilaca, Kumbara restoran je kroz mal...

Saznaj više >>>

Stihl je na velika vrata došao u Beograd. Keteringa i opsluživanja uvaženih gostiju na promociji novog salona je pripalo Kumbari Ketering.

Saznaj više >>>

Čuveni američki glumac Majkl Medsen je posetio Beograd, svečano otvorio beogradski filmski festival FEST i posetio naš restoran Kumbaru.

Saznaj više >>>


PRIČE IZ KUMBARE: Ćevapi koje je voleo Tito
Leskovački roštilj se na isti način sprema poslednjih pola veka i sastoji se od čistog telećeg mesa. Potrebno je da meso odstoji 48 sati, nakon čega se dodaje so i čeka naredna 24 sata kako bi bilo spremno za pečenje.

Tradicionalno se peče na skari na ćumuru. Leskovački ćevap je po popularnoj priči prvi napravio Dragi Bure, roštilj majstor iz Leskovca, pre oko pedeset godina. Skupio je najkvalitetnije delove junećeg mesa i iseckao ih na sitne komade. Tada nije bilo mašina za mlevenje mesa, pa je to radio ručno. Ljudima se to dopalo i svi u Leskovcu i šire prihvatili ...

Saznaj više >>> 


Video hronika: Promocija "KUMBARA" restorana


Saznaj više >>>
Bronzana bista, spomenik omiljenom srpskom povrću, rad vajara Milenka Mandića, podignuta je pre gotovo deset godina. U autentičnom ambijentu bašte restorana Kumbara, to čak i nije jedini spomenik srpske kulture - društvo joj prave replika Karađorđevog topa i kuća za bunar.

Nadaleko poznata po uzgajanju paprike, Srbija je odlučila da se pridruži Meksiku u podizanju ovakvih spomenika, jer ako je paprika proslavila Srbiju, red je da, na neki način, i Srbija proslavi papriku, koja se kao neophodan sastojak nalazi u stotinak recepata naše kuhinje.

Saznaj više >>>
 Najlepši zid u restoranu Kumbara krasi mozaik od petnaest kvadratnih metara ili čak trideset pet hiljada keramičkih delića. Na njemu je predstavljen zaštitni znak leskovačkog kraja, a može se skoro reći i ovog restorana – paprika.

Mozaik predstavlja slaganje prirodnog kamena ili malih, prefabrikovanih kocki od različitih materijala (npr. stakla, keramike) u razne ornamente ili slike.
Ove kockice se u skladu sa prethodno sačinjenim nacrtom utiskuju u još svež malter a potom se površina polira radi ravnanja.

Saznaj više >>>


 

Spomenik Paprici - KumbaraReč „kumbara“ je originalno persijskog porekla i značila je vrstu starinske granate, bombe ili sam top koji izbacuje kumbare.

Kao i mnoge srpske reči i izrazi, i ova je kod nas dospela preko Turaka. U rečniku “Turcizmi u srpskohrvatskom jeziku” A. Škaljića navodi se stih iz narodne pesme: “Iz kuduza topa velikoga, što kumbaru u gradove baca.” Ova reč je kod nas stigla preko Turaka u ovom značenju, mada na persijskom ona znači i mali ćup, ćupić. Ako se prisetimo izgleda topova srpskih ustanika u 19. veku, videćemo da su oni i bili u obliku dugih ćupova koji su se punili kuglama i palili na  fitilj.

Saznaj više >>>